Mindfullness_logo

Mindfulness voor jou        

Steenstraat 10

9646BA Veendam

06 - 46 26 50 32

 

info@mindfulnessvoorjou.nl

 

twitter Facebook

Herken jij dit bij jouw kinderen?

 

‘Mijn hoofd zit vol. Ik lig vaak ’s avonds nog een hele poos wakker in mijn bed. Er spoken dan zoveel gedachten door mijn hoofd. Ik probeer te ontspannen, maar heb moeite om mijn hoofd tot rust te brengen. Daarom slaap ik tekort en ben ik ’s ochtends vaak nog moe'.

 

'Op school dwalen mijn gedachten snel af. Ik kan me slecht concentreren. Ik wil goede cijfers halen, maar het lukt me niet. En volgens mij kan ik het wel, want ik werk er hard voor op school en thuis, met het maken van mijn huiswerk. En ik word heel boos op mezelf als ik een 6 heb gehaald. Want dat vind ik niet goed genoeg en dan voel ik me dom'.

 

'Eerder op bed gaan lukt niet. Ik heb ’s avonds sport en vaak zit ik tot laat te appen met vriendinnen. Ik beantwoord mijn app direct, anders vinden ze me misschien niet leuk meer.’

 

Onze hectische maatschappij

 

Wij leven in een hectische maatschappij die veel van ons als volwassenen vraagt. Misschien merk je wel dat je altijd 'aan het rennen' bent. En als kind moet je op jonge leeftijd al alle ballen in de lucht houden, leuke... en minder leuke ballen. Ook van kinderen wordt verwacht dat ze kunnen meekomen, kunnen presteren, doorgaan en niet opgeven. Zodat ze een mooie toekomst tegemoet gaan. En dan hebben jongeren ook nog de puberteit waar ze zich doorheen moeten worstelen. Dit brengt vaak veel onrust, onzekerheid en problemen met zich mee.

 

'Mindfulness voor kids'

 

De training 'Mindfulness voor kids' leert kinderen en jongeren om bewuster om te gaan met hun aandacht en met stressvolle gebeurtenissen. Hierdoor kunnen zij zich beter concentreren en beter met spanning en problemen omgaan, zowel op school als thuis.

 

Tijdens de training oefenen ze in vriendelijke opmerkzaamheid, ze oefenen om een hoofd vol gedachten tot rust te brengen en ze leren emoties en gedachten te begrijpen en accepteren. Kinderen herkennen veel bij elkaar tijdens de training, zowel leuke als minder leuke momenten. Ze geven elkaar tips, zoals bijvoorbeeld over het niet kunnen slapen. Dat is het leuke aan zo’n groepsproces.

 

ONLY

ONLY

“Do not dwell in the past, do not

dream of the future, concentrate

the mind on the present

moment.”   © Boeddha

Effecten van Mindfulness

 

Kinderen en jongeren integreren de oefeningen van Mindfulness elk op hun eigen manier en nemen dit mee in de rest van hun leven. Wat kinderen na het volgen van een Mindfulnesstraining aangeven is heel waardevol. Ze gebruiken de oefeningen bijvoorbeeld voor toetsen op school: 'Het helpt me om rustiger te werken, (ook al vind ik rekenen nog steeds stom!)’. De één gebruikt het dus voor het slapen gaan, de ander bij toetsen en/of lastige situaties en emoties.

 

Door de training:

 

- ontstaat rust;

- hebben ze een betere concentratie;

- hebben ze meer zelfvertrouwen;

- hebben ze minder snel een oordeel;

- ontstaat meer openheid;

- is er meer vriendelijkheid, kinderen worden aardiger voor zichzelf en anderen;

- worden ze zich meer bewust van hun impulsen en hun gedrag;

- leren ze omgaan met hun (pieker)gedachten.

 

Ook wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het effect op kinderen en jongeren erg groot is, een jaar na de training nog steeds!

 

U kunt hier diverse artikelen vinden waarin de effecten van Mindfulness trainingen bij kinderen is onderzocht:

http://centrumvoormindfulness.nl/brochures/MindfulKidsPublieksverslag.pdf

 

http://www.uvaminds.nl/site/wetenschappelijk-onderzoek/publicaties-a-producten

 

De training

 

Het is een 8 tot 10-weekse groepstraining, ingedeeld per leeftijdscategorie. Iedere week staat een ander thema centraal. Kinderen en jongeren leren snel, ze absorberen de training als een spons.

 

Mocht u willen weten of deze training geschikt is voor uw cliënt of uw kind, neem dan gerust contact met mij op! Voorafgaand aan de training houd ik altijd een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek waarin u vragen kunt stellen en we de situatie van uw kind kunnen bespreken.

 

 

Trainster Miranda Bos-van der Veen is officieel gecertificeerd kindertrainer en heeft het certificaat AMT Kindertrainer, methode Eline Snel, behaald aan de Academie voor Mindful Teaching.

Certificaat MF kids